Framgångsfaktorerna ovan understryks av Skolverket och Skolinspektionen och i forskning och empiriska studier bl.a. i följande böcker:
Skolans möte med nyanlända av Pirjo Lahdenperä, Nyanlända och lärande – mottagande och inkludering av Nihad Bunar, Möte med andraspråkselever av Elisabeth Elmroth, Skolframgång i det mångkulturella samhället av Anna Lund och Stefan Lund, och Flerspråkiga elever – effektiv undervisning i en utmanande tid av Jim Cummins.
Det finns metoder och modeller för hur man kan arbeta språkutvecklande konkret i klassrummet, men en undervisningsmetod i sig är aldrig tillräcklig. Det krävs att man som lärare har ett bredare, didaktiskt perspektiv på undervisningen och enligt Skolverkets kunskapsöversikt Greppa språket betyder ett sådant perspektiv att man beaktar följande frågor:
Att arbeta språk- och kunskapsutvecklande är nödvändigt för att fler elever ska kunna nå skolframgång. Det är ett långsiktigt arbete som måste göras tillsammans. Eller som det står i Greppa språket på s. 133:
”Om alla lärare har en medvetenhet om språkets betydelse för lärandet och verktyg för att på bästa sätt möta elevernas behov, har fler elever möjlighet att nå de kunskapskrav som kursplanerna ställer. För att utveckla skolan till en språk- och kunskapsutvecklande miljö krävs att alla bidrar på olika sätt.”
Sandra Pilemalm
Utbildningsförvaltningen
Telefon 076–137 74 22
E-post: sandra.pilemalm@burlov.se
Dela sidans innehåll:
Senast uppdaterad: