Burlövs kommun

Ung sommarpraktik med ersättning

Ung sommarpraktik - ansökningsperiod 1-28 februari

Nu är det dags att söka sommarpraktik, det som tidigare kallades Unga sommarjobb. Här kan du i åldern 15 – 17 år ansöka om en praktikperiod. För dig i åldern 15 – 19 år finns också den spännande möjligheten att bli sommarentreprenör.

En förutsättning är att du söker om sommarpraktik inom angiven tid, att du är skriven i Burlövs kommun och att du inte har sommarjobbat inom kommunen tidigare. Antal platser är begränsat.


Ansökningsperiod: 1 - 28 februari

Kommunala platser

För dig i åldern 15-17 år erbjuds möjligheten till sommarpraktik med ersättning inom den kommunala verksamheten. Det innebär att du kan få prova på arbetsuppgifter inom t.ex. vaktmästeri- och utomhusarbete, lokalvård, barnomsorg/fritidsverksamhet och äldreomsorg. Under tre veckors praktik får du arbetslivserfarenhet och tjänar samtidigt dina egna pengar. Tänk på att du ska kunna arbeta hela perioden och inte kan ta ledigt enstaka dagar.


Period 1: Vecka 25, 26, 27 (17/6 - 5/7)
Period 2: Vecka 30, 31, 32 (22/7 - 9/8)

Arbetstid

Arbetstiden är 6 timmar/dag och är förlagd under vardagar mellan 07.00 – 19.00. Utöver arbetstiden har du minst 30 minuters lunch varje dag.

Midsommarafton är en ledig dag utan ersättning och kan inte ”jobbas in”.

Praktikersättning

Vilken ersättning du får för din sommarpraktik bestäms av hur gammal du är den första arbetsdagen. Beloppen inkluderar semesterersättning.

Sommarentreprenör

Är du i åldern 15 – 19 år och vill ha en grymt rolig sommar utöver det vanliga? Bli en sommarentreprenör som tillsammans med andra ungdomar i team skapar och driver ett sommarprojekt med möjligheten att tjäna egna pengar!


Som sommarentreprenör kommer din sommar att börja med att drivna coacher lär dig allt du behöver veta för att du och ditt team ska kunna komma igång med ert projekt. Detta är världens möjlighet att lära sig och prova att vara en entreprenör, få nya kompisar, möta riktiga företagare och ha en riktigt rolig sommar.


Period: Vecka 26-31 (24/6 - 2/8)

För dig som vill veta mer: Forza Summer - Sommarentreprenörer 2019

Så här ansöker du

För att ansöka om en praktikperiod eller om att bli sommarentreprenör behöver du en e-postadress. På ansökningssidan fyller du i din e-postadress och väljer ett lösen, tryck sedan på “skapa konto”. Tänk på att en stor del av kommunikationen angående sommarpraktiken sker via e-post, därför är det viktigt att du använder dig av en e-post som du går in på regelbundet.


När du loggat in på ansökningssidan får du fylla i dina önskemål och presentera dig själv i ett personligt brev. När du är färdig och har bekräftat din ansökan får du ett bekräftelsemail. Hör av dig till PEAK om du inte fått bekräftelsemailet. (Tips! Kolla skräpposten först).

Har du frågor och funderingar kring ansökan?

Två kvällar i februari finns vi tillgängliga på Möllegården (Åkarp) och Mötesplatsen (Arlöv) för frågor och stöd med ansökan till Ung sommarpraktik.

Vårdnadshavare är också välkomna!


Onsdag 13 februari, kl 16:00 – 20:00

Möllegården Åkarp


Onsdag 20 februari, kl 16:00 – 20:00
Mötesplatsen Arlöv

Intervjuer

När vi fått in ansökningarna kommer alla att bli kallade till intervjuer. Efter intervjuerna sker en matchningsprocess där sökande matchas mot praktikplats.

Då får du besked

Besked om du fått en praktikperiod mailas ut vecka 14.

Har du ansökt om att bli sommarentreprenör får du besked under april. Exakta datum kommer att läggas upp framöver.

Om du blir erbjuden en praktikperiod

Blir du erbjuden en praktikperiod måste svara ja eller nej senast den den 18 april. Får vi inget svar tolkas som att du tackat nej och platsen går vidare till någon annan. Exakt datum för svar angående sommarentreprenör kommer att läggas upp framöver.

Utdrag ur belastningsregister

Du som ska göra praktik på ett fritidshem, skola, förskola eller idrottsförening, eller inom kultur- och fritidsförvaltningen på en verksamhet där det finns barn och unga, måste beställa ett utdrag ur Polisens belastningsregister. Kontakta oss om du är osäker!


Det kostar inget att begära utdrag ur registret och tar cirka två - tre veckor innan du får hem det i brevlådan. Beställ i tid, kan du inte visa upp utdraget din första arbetsdag, har arbetsgivaren rätt att säga att du inte får göra din sommarpraktik där.


Beställ utdrag ur Polisens belastningsregisterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skatt

Om du tjänar mindre än 19 670 kr (under 2019) behöver du inte betala skatt. Använd i så fall intyget nedan som du kan skriva ut och fylla i. Intyget lämnas till PEAK i samband med informationsträffen din första praktikdag. Glöm inte att skriva under blanketten! Mer information hittar du på Skatteverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdragPDF

Arbetsmiljölagen

Om du är under 18 år så finns särskilda regler i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om minderåriga (AFS 2012:3). Det kan vara till exempel hur länge du får jobba på kvällen eller vilka arbetsuppgifter du får ha. Information om hur barn och ungdomar får arbeta hittar du på Arbetsmiljöverkets hemsida.


Arbetsmiljöverket - Så får barn och ungdomar arbetalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

PEAK

Är du ungdom/ung vuxen, förälder eller närstående och vill veta mer? Välkommen att kontakta vår ungdomslots för mer information!

Ungdomslots

peak@burlov.se
040-625 69 69

Besök: Hantverkaregatan 16, Arlöv

Öppettider

Måndag – fredag 09.00 – 16.00

Senast uppdaterad:
2019-02-18