Burlövs kommun

När du har fått en praktikplats

Ung kvinna som hoppar med paraply

Nu har besked om sommarpraktik mejlats ut till dig som ansökt. Här kan du läsa om vad du ska göra om du fått erbjudande om en praktikplats.

Tacka ja till praktikplatsen

Du som blivit erbjuden en praktikperiod måste tacka ja eller nej senast den 11 april. Får vi inget svar tolkas det som att du tackat nej och platsen går vidare till någon annan. Det finns ingen möjlighet att byta plats. Om du tackar ja men ångrar dig så hör du av dig till oss så fort som möjligt.


Att tänka på inför sommarpraktiken

Intyg

Om du är under 18 år måste du lämna in ett intyg om att du får praktisera. Intyget ska vara påskrivet av vårdnadshavare/god man. Intyget tas med första dagen av din praktik.


Intyg för minderåriga - Sommarpraktik 2021 Pdf, 143.2 kB, öppnas i nytt fönster.

 

Utdrag ur Polisens belastningsregister

Du som ska göra praktik på ett fritidshem, en skola, förskola eller inom annan verksamhet där det finns barn och unga, måste beställa ett utdrag ur Polisens belastningsregister. Kontakta oss om du är osäker.


Det kostar inget att begära utdrag ur registret. Beställ i tid, det tar cirka två - tre veckor innan du får hem det i brevlådan. Kan du inte visa upp utdraget din första arbetsdag, har arbetsgivaren rätt att säga att du inte får göra din sommarpraktik där.


För mer information och beställning av registerutdrag besök Polisens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Intyg från Skatteverket

Om du kommer att tjäna mindre än 20 135 kr under år 2021 behöver du inte betala någon skatt. Fyll i ett intyg från Skatteverket och lämna in till PEAK i samband med informationsträffen din första praktikdag. Glöm inte att skriva under blanketten!


Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag finns att hämta på Skatteverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Konto för utbetalning av ersättning

Om du har ett personkonto hos Nordea sätts din ersättning in där automatiskt. Om du har ett konto på en annan bank och vill att praktikersättningen ska betalas in där, måste du anmäla kontot till Nordeas kontoregister.


Om du inte vill registrera ditt konto skickas istället ett utbetalningskort som du kan lösa in på din bank. När du ska hämta ut ersättning, ta med utbetalningskortet och giltig legitimation. Är du under 16 år behöver din vårdnadshavare vara med.


Läs mer och gör din anmälan på: www.nordea.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Arbetsmiljölagen

Om du är under 18 år så finns särskilda regler i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om minderåriga (AFS 2012:3). Det kan vara till exempel hur länge du får jobba på kvällen eller vilka arbetsuppgifter du får ha.


Information om hur barn och ungdomar får arbeta hittar du på Arbetsmiljöverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Första dagen av din sommarpraktik

Din första praktikdag börjar med en gemensam informationsträff på PEAK och inlämning av intyg. Du kommer att få en närvarorapport som du ska lämna till handledaren på arbetsplatsen. Efter informationsträffen går du direkt till din praktikplats.


Du som ska praktisera period 1

Start: 21 juni kl. 09.00
Plats: PEAK, Hantverkaregatan 16, Arlöv


Du som ska praktisera period 2

Start: 26 juli kl. 09.00
Plats: PEAK, Hantverkaregatan 16, Arlöv


Tänk på att ta med dig

  1. Intyg om att du får arbeta, påskrivet av vårdnadshavare/god man.
  2. Intyg från Skatteverket.
  3. Utdrag från Polisens belastningsregister (gäller dig som ska praktisera i verksamhet med barn).


Under praktikperioden

Frånvaro

Som sommarpraktikant ska du kunna delta under hela praktikperioden. Du kan inte ta igen en missad dag och semester beviljas inte. Skulle du bli sjuk meddelar du din handledare och PEAK att du inte kan komma. Ersättning för missade timmar betalas dock inte ut, avsett orsak.


Handledare

Du kommer att ha minst en handledare på din arbetsplats. Handledaren tar emot och introducerar dig till verksamheten och ansvarar för att berätta om de arbetsuppgifter som ska utföras, om risker och säkerhetsföreskrifter samt vad du som sommarpraktikant får och inte får göra.


Regler och förhållningssätt på arbetsplatsen

  • Tänk på säkerheten
  • Använd endast mobiltelefonen i nödfall
  • Ha lämpliga bekväma kläder och skor
  • Den som arbetar med människor har tystnadsplikt
  • Inga bilder får tas av människor på arbetsplatsen


Arbetstider och praktikersättning

Arbetstiden är 6 timmar/dag och är förlagd under vardagar mellan 07.00 – 19.00. Utöver arbetstiden ska du ha en minst 30 minuter lång sammanhängande rast varje dag. Midsommarafton 25/6 är en ledig dag utan ersättning och kan inte ”jobbas in”.


Vilken ersättning du får för din sommarpraktik bestäms av hur gammal du är den första arbetsdagen.


Sista dagen av din sommarpraktik

Sista dagen för din sommarpraktik ska du komma till PEAK när du slutat för dagen. Du får berätta om hur du haft det och lämna in din närvarorapport och ställa eventuella frågor.


Närvarorapport

Närvarorapporten du lämnade till handledare under din första praktikdag, ska lämnas in till PEAK din sista arbetsdag. Närvarorapporten ska vara ifylld av handledaren samt underskriven av er båda.


Har du frågor?

Du är självklart välkommen att höra av dig eller besöka oss på PEAK.

Kontakta oss

PEAK

Är du ungdom/ung vuxen, förälder eller närstående och vill veta mer? Välkommen att kontakta oss för mer information!

 

peak@burlov.se
040-625 60 00

Telefontid: måndag – fredag 09.00 – 16.00

 

Besök: Hantverkaregatan 18, Arlöv

Senast uppdaterad:

Stöd & omsorg