Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Utökad satsning på måltidspedagogik ska få barn äta mer grönt

kollage av färgglada bilder som föreställer mat som serveras på ett tilltalande sätt

Matbilder från Harakärrs förskola

Sedan en tid tillbaka pågår en satsning på måltidspedagogik i Burlöv. Målet är att alla förskolor i kommunen ska ha infört pedagogiken 2023. Tanken är också att fritidshemmen och skolans hemkunskap kommer att införa pedagogiken framöver.

Tidigare har vi berättat om en satsning där barnen på två förskolor, en i Arlöv och en i Åkarp, fick prova på ett nytt förhållningssätt till mat. Genom att låta barnen använda sig av fler sinnen och bland annat smaka, lukta och känna på̊ maten ska det bli lättare för dem att ta till sig mer grön och nyttig mat. År 2023 ska samtliga medarbetare inom förskolan vara utbildade i pedagogiken, både de som jobbar inom köket och förskollärarna. Då kommer det också att finnas måltidspedagoger, en i Arlöv och en i Åkarp, som kan utbilda ny personal, säger kostchef Ola Moberg.

Serverar maten ”Family Style”

Som en del i satsningen på måltidspedagogik har de på Havrens och Dungens förskola infört något som de kallar för Family Style. De serverar maten på ett sätt som mer påminner om hur barnen äter hemma. Istället för att servera maten i stora kantiner lägger de fram maten i genomskinliga glaskärl så att barnen kan se den tydligare.– Vi märker en klar skillnad när vi serverar maten på det här sättet, säger Ola. Fler barn äter nu maträtter som de inte har vågat prova tidigare.

Roliga mackan utmanar smaklökarna

Ola fortsätter berätta att de jobbar med olika teman, till exempel ”Den roliga mackan”. Barnen tar en rund macka och ska göra en figur med hjälp av frukt och grönsaker. De har till exempel groddar som hår, vindruvor som ögon, majs som tänder – barnen är verkligen jättekreativa, säger Ola. Och om barnen gillar det då äter de också mer frukt och grönt! De lägger på mängder på mackan istället för bara en bit gurka eller tomatskiva. Vi ska ju äta ungefär 400 gr frukt och grönt varje dag, ung som gammal, fortsätter han. Så det här är ett sätt att utmana smaklökarna, att våga testa nya grejer.

Frukt och grönt efter säsong

Det är viktigt att bygga grunden för en bra kost redan i förskolan. Och att välja frukt och grönt efter säsong, säger kostchefen.

– Vi äter inte gurka mellan december och februari. För då måste vi importera och det är inte bra för miljön med den långa frakten. Vi måste ta tillvara på miljön och använda det som är i säsong. På det sättet kan vi hushålla med våra resurser på jorden. Vi tycker att det är viktigt att alla lär sig det.

Förskolor odlar eget

En del livsmedel, som till exempel tomat och gurka, tar väldigt lång tid att ta fram. I Burlöv har kommunen inga växthus som vi kan odla i därför tittar vi mer på andra livsmedel, till exempel groddar. Det tar en vecka att odla fram groddar och även olika sallader går snabbt att få fram. Tanken är att vi ska odla mer på förskolorna.

– Till exempel när vi nu bygger den helt nya Grönebo förskola ska allting som planteras vara ätbart, att vi planterar fruktträd istället för andra träd. Så småningom vill vi också bygga kök utomhus på samtliga förskolor, avslutar Ola.

Måltidspedagogik

Måltidspedagogik handlar om att integrera mat och måltid i den pedagogiska verksamheten. Måltidspedagogik är ett förhållningssätt som grundar sig i såväl mat- och måltidskunskap och pedagogik som läroplanen för förskola och grundskola samt de nationella folkhälso- och miljömålen.

Senast uppdaterad: