Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Klimatvecka och offentliga måltidens dag

skålar med bl a salt, tomater och nötter står på rustikt bord

Under vecka 42 står maten och miljön i centrum i Burlöv. Dels är det klimatvecka med speciellt framtagna menyer för skola och äldreomsorg med målet att minska klimatavtrycket. Dels är det den offentliga måltidens dag den 15 oktober där kommunens måltidsenhet bjuder in till öppet hus för att förmedla sin kunskap om hållbar mat.

De drivande personerna på måltidsenheten tog redan för två år sedan, som först i Sverige, initiativ till en klimatvecka i skolan för att visa vilken påverkan maten har på vår miljö. Idag har konceptet spridit sig till 25 andra kommuner runt om i landet som också kommer ha klimattema under samma vecka.

God, klimatsmart mat

–Det går att laga god och näringsrik klimatsmart mat, säger kommunens måltidsutvecklare Elin Rigo. Under klimatveckan kommer vi att servera goda, moderna vegetariska rätter som barnen gillar och en och annan husmansrätt kommer det också att bli.

Klimatsmarta menyer och minskat matsvinn

–Vår allra första klimatvecka körde vi våren 2019. Då sparade vi 15 ton koldioxidutsläpp på skolluncherna som vi serverade under den veckan, säger köksledare Kim Andersson. Under veckans gång kommer det även att vara tävling mellan skolorna i kommunen om vem som slänger minst mat. Skolan som vinner kommer få besök av en populär foodtruck under en dag.

Offentliga måltidens dag 15 oktober

– I Burlöv görs mycket bra arbete i våra kök och restauranger. Det är viktigt att visa upp vad vi gör, det pågår en ständig utveckling. Det handlar om inköp, hur man skriver menyer, tillagning, upplägg, ja allting säger Elin.

– För oss är det viktigt att arbeta transparent och ha en dialog med våra gäster och deras familjer. Egentligen skulle vi haft öppet hus redan i mars men då kom coronaviruset och vi fick ställa in. På torsdag kör vi som planerat, men med anpassningar så att det blir coronasäkert, säger Kim.

 

Anmäl dig till offentliga måltidens dag på evenemangets Facebooksida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

På offentliga måltidens dag kommer även vår kommunbagare att servera kafferep till alla äldre på våra boenden med sju sorters kakor.

Senast uppdaterad: