Burlövs kommun

Publiceringsdatum: 2018-10-02

Burlövs kommun visar på attraktivt företagsklimat

Porträtt på två kvinnor med grönskande bakgrund

Från vänster: Anna Stening Frost och Anna Nilsson

Burlövs kommun visar på fortsatt starkt och gott företagsklimat, då Svenskt Näringsliv idag presenterar sin årliga ranking av företagsklimatet av Sveriges 290 kommuner. Burlövs kommun klättrar 11 platser och landar på plats 17, vilket är den bästa placeringen de senaste 10 åren.

– Vi visar upp ett mycket ett gott företagsklimat i Burlövs kommun! Det är ett glädjande besked och det visar att företagens engagemang och det goda samarbetet med kommunen har gett resultat. Företagarnas åsikter är viktiga och vi fortsätter arbeta nära och tillsammans för ett starkt och hållbart näringslivsprogram, berättar Anna Nilsson näringslivsamordnare i Burlövs kommun.

– Det händer mycket i tillväxtkommunen Burlöv just nu och företagen är nyfikna på hur framtiden kommer bli. Vi har utbyggnad av fyra spår, framväxt av en helt ny stadsdel Kronetorpstaden samt ett stort intresse för markexploatering, fortsätter Anna Nilsson.

Många samarbetsprojekt

– Under året har vi bland annat gjort flera hållbara och långsiktiga satsningar på samverkan mellan skola och näringsliv, där många företagare har räckt upp handen och visat sitt engagemang. Vi har genomfört bland annat Ung företagsamhet, deltagit i Industrinatten, genomfört konceptet Smart matte, gjort företagsmässa för högstadieelever och Forza summer där tjugo unga elever fick möjlighet att prova på att driva företag under sommarlovet, berättar Anna Nilsson.

– Nu fortsätter vi framåt med vårt långsiktiga arbete för att bibehålla denna höga nivå och fortsätta utveckla Burlövs kommun till en ännu attraktivare kommun att leva, arbeta och driva företag i, säger Lars-Åke Ståhl, kommundirektör i Burlövs kommun.

Tillväxtresa

För ett år sedan fick Burlövs kommun nya krafter på näringsliv, genom Anna Nilsson och Anna Stening Frost. Kommunen drog då igång deras stora satsning på näringslivsprojektet Tillväxtresan – genom innovation & mångfald. Genom projektet kommer tjugo företag att kompetensutveckla sina medarbetare och göra en tillväxtresa.

– Tillväxtresan är en början på något bra både för företagen och för kommunen. Vi ser med spänning fram emot att följa dessa tjugo företags utveckling. Analysen är gjord, planen är satt och företagen har påbörjat sitt förändringsarbete för att nå sitt tillväxtmål, säger Anna Stening Frost, projektledare i Burlövs kommun.

Firar med tårta

– För att fira företagsamheten i Burlöv har vi har bjudit in Carola Nettelid, biträdande regionchef från Svenskt Näringsliv för att analysera resultatet tillsammans med företagare, politiker och företagsamma personer i Burlövs kommun den 8 oktober.

Svenskt näringslivsranking visar att det går bra för flera skånska kommuner, där sex kommuner sticker ut med riktigt bra placeringar; Vellinge (2), Höganäs (3), Kävlinge (4), Staffanstorp (7), Lomma (13) och Burlöv (17).

Burlövs kommuns tidigare placeringar:

2017 Plats 28

2016 Plats 20

2015 Plats 28

Fakta om näringslivsrankingen:

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2018 års ranking har enkäten skickats till 70 000 medlemsföretag i Sverige, med en svarsfrekvens på 49 procent. En kommuns rankingplacering beror på företagens svar från enkätundersökningen och statistik från SCB och UB AB. Hela rankinglistan hittas på www.foretagsklimat.se

Senast uppdaterad:
2018-10-02