Burlövs kommun

Publiceringsdatum: 2019-09-24

Attraktivt företagsklimat i Burlöv enligt Svenskt Näringsliv

en person talar och två andra lyssnar. i bakgrunden finns ett bildspel

Kommundirektör Lars-Åke Ståhl, kommunstyrelsens ordförande Lars Johnson (M) och näringslivssamordnare Anna Nilsson.

Burlövs kommun visar på fortsatt starkt och gott företagsklimat, då Svenskt Näringsliv idag presenterar sin årliga ranking av Sveriges 290 kommuners företagsklimat. Burlöv placerade sig som nr 28 i årets ranking.

– Vi visar upp ett mycket gott företagsklimat i Burlövs kommun! Det är ett glädjande besked och det visar att företagens engagemang och det goda samarbetet med kommunen har gett resultat. Företagarnas åsikter är viktiga och vi fortsätter arbeta nära och tillsammans för ett starkt och hållbart näringslivsprogram, berättar Anna Nilsson näringslivssamordnare i Burlövs kommun.


Nu fortsätter vi framåt med vårt långsiktiga strategiska arbete där vi tar intryck av andra kommuner och aktörer för att bli ännu bättre och fortsätta vår utveckling till att bli en ännu attraktivare kommun att leva, arbeta och driva företag i, säger kommundirektör Lars-Åke Ståhl.


Om företagsklimatet i Burlövs kommun

– Det händer mycket i tillväxtkommunen Burlöv just nu och företagen är nyfikna på hur framtiden kommer bli. Vi har utbyggnad av järnvägen till fyra spår, framväxt av en helt ny stadsdel, Kronetorpstaden, samt ett stort intresse för markexploatering, fortsätter Anna Nilsson.


– Under året har vi bland annat gjort flera hållbara och långsiktiga satsningar på samverkan mellan skola och näringsliv, där många företagare har räckt upp handen och visat sitt engagemang. Vi har deltagit på Industrinatten, genomfört konceptet Smart matte, gjort företagsmässa för högstadieelever och Forza Burlöv Summer där 28 unga elever fick möjlighet att prova på att driva företag under sommarlovet, berättar Anna. Nytt för i år var att vi lät unga vuxna vara ungdomsledare till våra sommarentreprenörer. En lyckad satsning som vi kommer fortsätta med under nästa säsong.


Hösten 2017 fick Burlövs kommun nya krafter på näringsliv, genom Anna Nilsson och Anna Stening Frost. Kommunen drog då igång deras stora satsning på näringslivsprojektet Tillväxtresan – genom innovation & mångfald. Genom projektet har tjugo företag fått möjlighet att kompetensutveckla sina medarbetare och göra en tillväxtresa. Tillväxtresan är en början på något bra både för företagen och för kommunen.


Vi har under projektperioden följt dessa tjugo företags tillväxtresor och kan se flera konkreta goda resultat. Vi har ett företag som har utvidgat sin verksamhet med fler filialer, ett annat företag har köpt upp en konkurrerande verksamhet och därigenom fått ökad kapacitet och nya marknadsandelar. Ett tredje företag har valt att miljöcertifiera en produkt för att nå ut till nya marknader. Projektet avslutas under våren 2020.


Svenskt näringslivsranking visar att det går bra för flera skånska kommuner, där fem kommuner sticker ut med riktigt bra placeringar; Höganäs (2), Staffanstorp (3), Vellinge (6), Kävlinge (12) och Ängelholm (17).


Tidigare års placeringar

2018 Plats 17
2017 Plats 28
2016 Plats 20
2015 Plats 28

Senast uppdaterad:
2019-09-26