Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Årets stipendiater

blomsterbuketter på bord med cellofanduk och inramade diplom

Foto från tidigare års Guldsöndag

Tre framstående ungdomar från Burlöv har det gemensamt att, förutom att alla är 18 år, de nyligen har blivit prisade av kommunen för sina förtjänstfulla insatser inom respektive område. Här kan du läsa intervjuer med pristagarna.

ung man med medalj runt halsen

Diego Orantes

 ”Högsta drömmen är OS!”

Hallå där...Diego Orantes, 18 år, mottagare av Burlövs kommuns idrottsstipendium:

Hur började du med bordtennis?

– När jag var 7 år så började jag följa med min storebror till klubben och intresset startade. Arlövs IK har betytt jättemycket för mig. Jag har fått support hela vägen och det är väldigt familjärt på klubben. Att det blev just bordtennis för mig är att jag gillar det individuella i sporten. Det är alltid ditt eget misstag om det går dåligt, men också alltid din förtjänst om det går bra.

Vad betyder stipendiet för dig?

– Det betyder jättemycket! Det är en ekonomisk hjälp, men också en motivation framåt. Jag kommer att använda pengarna till tävlingar utomlands.

Vad har du för planer inför framtiden?

– SM var mitt mål tidigare. Men efter vinsten där vill jag vidare och träna ännu mer. Jag ska spela i El Salvadors landslag. Högsta drömmen är OS!

Vad skulle du säga till alla barn som drömmer om att göra din resa?

– Lägger man ner mycket jobb så lönar det sig till slut. Det är viktigt med support från föräldrar och från tränare, men det viktigaste är att man tror på sig själv till hundra procent. Då går det!

ung kvinna med cello

Moa Glimberg

”Det känns som att ha en vän bredvid sig när man spelar”

Hallå där…Moa Glimberg, 18 år, mottagare av Burlövs kommuns kulturstipendium:

Hur började du med musiken?

– Jag började spela fiol när jag var i sjuårsåldern. Sedan gick jag vidare till piano och elgitarr under högstadiet och började spela i band. När jag blev tillfrågad om jag inte skulle börja spela kontrabas blev jag direkt intresserad och känner för första gången att detta instrumentet är helt rätt för mig – det känns som att ha en vän bredvid sig när man spelar.

Vad har Kulturskolan betytt för dig?

– Den har betytt väldigt mycket! Jag har spenderat mycket tid där och varit aktiv i olika sammanhang. Det har varit lektioner, orkester, band och konserter.

Vad betyder stipendiet för dig?

– Det känns jättekul! Burlövs kulturskola har betytt oroligt mycket för mig! Jag har haft roligt med kompisar och på senare tid har jag även sett egenvärdet i musiken som konstform. Jag skriver även egen musik.

Vad drömmer du om i framtiden?

– Jag skulle vilja gå på musikhögskolan i Malmö eller på Lilla Akademien i Stockholm. Det skulle också vara spännande att studera utomlands och längre fram skulle jag vilja arbeta som musiker i en orkester och med egen komposition. Med kontrabasen såklart!

ung ljushårig kvinna som tittar in i kameran

Emilia Ek

”Största utmaningen är att alltid vara en bra förebild”

Hallå där…Emilia Ek, 18 år, mottagare av Burlövs kommuns föreningsledarstipendium:

Hur började du med simning?

- Jag började i simskola, tyckte det var kul och fastnade. Jag hade många kompisar på klubben och hängde där mycket. Jag gillade sättet vi tränade på och så klart känslan i vattnet och adrenalinet vid tävlingar.

Vad betyder stipendiet för dig?

– Jag fick en liten chock när jag fick samtalet att jag hade fått det! Det var väldigt kul! Man får en bekräftelse på att det man gör är bra.

Du jobbar med att träna barn i simning. Hur är det?

– Det är helt fantastiskt att få jobba med barnen på Sydsim. Det är så roligt att se allt de lär sig och se deras resa och hur de utvecklas. Den största utmaningen med jobbet är att alltid tänka på att vara en bra förebild och tänka på vad jag gör och säger. Det måste vara kul träning för att intresset ska hållas vid liv!

Vad händer i framtiden?

– Jag vill så småningom gå en idrottsledarutbildning. Men just nu fortsätter jag med mina grupper på Burlövsbadet.

Senast uppdaterad: