Alla skolor och liknande verksamheter ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Genom er egenkontroll ska ni motverka och förebygga olägenhet för människors hälsa eller påverkan på miljön. Om egenkontrollen fungerar bra kan ni upptäcka brister och fel i verksamheten, i lokalen eller på utrustning innan skada eller olägenhet inträffar.
Omfattningen av egenkontrollen beror på verksamhetens art, storlek och påverkan. För anmälningspliktiga verksamheter enligt miljöbalken finns mer detaljerade krav enligt förordningen (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll. Gör egenkontrollen till en naturlig del av ert dagliga arbete. Ni kan med fördel samordna med systematiskt arbetsmiljöarbete, miljöledningssystem eller andra liknande ledningssystem om sådant finns inom verksamheten samt med den egenkontroll som finns om ni har lokal godkänd för livsmedelshantering.
Det är verksamhetsutövaren som har ansvaret för att se till att miljöbalkens och myndigheternas krav följs genom egenkontroll. Ansvaret gäller även om inte myndigheten har krävt detta.
Anpassa dokumentationen efter verksamhetens typ och storlek samt förekommande risker för miljö och hälsa. Utför hellre ett bra hälso- och miljöarbete än att dokumentera allt. Det kan ibland räcka med enkla minnesanteckningar från möten, där det framgår vilka beslut som fattats, ansvarig samt tidsplan för besluten.
De flesta verksamheter genomför redan en större eller mindre egenkontroll av sin verksamhet utan att reflektera över det. I många fall saknas dock en gemensam dokumentation eller sammanställning och vissa rutiner är kanske inte nedtecknade. Nedan ges ett antal förslag till vad en egenkontroll kan omfatta. Observera att egenkontrollen ska anpassas till varje enskild verksamhet och er egenkontroll kan behöva innehålla fler eller färre punkter.
En sammanställning över de bestämmelser och myndighetsbeslut som berör verksamheten. Är er sammanställning över bestämmelser och myndighetsbeslut komplett (miljöbalken, tillhörande föreskrifter, domar och beslut )?
En fastställd och dokumenterad fördelning av det organisatoriska ansvaret inom hälso- och miljöområdet.
Rutiner för att fortlöpande kontrollera att utrustning och liknande för drift hålls i gott skick.
Rutiner för att fortlöpande och systematiskt undersöka och bedöma riskerna med verksamheten från hälso- och miljösynpunkt.
Avfall
Farligt avfall
Kemikaliehantering
Förteckning över de kemiska produkter som hanteras inom verksamheten och kan innebära risker från hälso- och miljösynpunkt. Förteckning ska innefatta produktens namn, omfattning och användning samt dess klassificering med avseende på hälso- och miljöfarlighet.
Rutiner för rapportering av olyckor och tillbud som kan leda till olägenhet för hälsan eller miljön vid driftstörning eller liknande händelse och hur dessa ska hanteras. Exempelvis kemikalieolycka i laboratoriesal eller brand.
Det finns mycket lagstiftning som du skall känna till och det är upp till dig själv att ta reda på det. Men följande lagstiftning är bra om du känner till: Miljöbalken (SFS 1998:808)
Miljöbalken är den grundläggande författningen inom miljöområdet. Den inkluderar bland annat de allmänna hänsynsreglerna (2 kap.) och bestämmelser om egenkontroll (26 kap. 19 §).
Förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll (SFS 1998:901) Förordningen innehåller bestämmelser om egenkontroll. Gäller för alla tillstånds- eller anmälningspliktiga verksamheter enligt 9 eller 11-14 kapitlet i miljöbalken.
Folkhälsomyndighetens allmänna råd om:
De allmänna råden och tillhörande handböcker finns på Folkhälsomyndighetens hemsida, www.folkhalsomyndigheten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Avfallsförordningen (SFS 2011:927) Innehåller bestämmelser om hantering av avfall, inklusive farligt avfall.
Kemikalieinspektionens föreskrifter Kemiska produkter och biotekniska organismer (KIFS 2008:2) – innehåller bl.a. bestämmelser om hantering av kemikalier.
Tobakslagen (1993:581) Innehåller bestämmelser om rökfria miljöer.
UI.23 version 2016-01-14
Telefon 040-625 60 00
E-tjänst Kontakt Burlöv » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Öppettider
Måndag – fredag 08.00 – 16.30
Dela sidans innehåll:
Senast uppdaterad: